Om

De nygräddade bullarna och den varma chokladen smakar gott efter några timmars skidåkning. De vuxna pratar oavbrutet om allehanda ointressanta ting för en nioåring som jag. Det som fångat mitt intresse är den i mina ögon gigantiska Hasselbladkameran som står på sitt stora stativ. Vackert silver- och svartfärgad med ett stort silverfärgat objektiv. Det är maj 1980 och jag befinner mig tillsammans med mina föräldrar hemma hos den legendariske fjällfotografen Sven Hörnell i hans bostad i Riksgränsen. Hans nyligen publicerade bok Mitt Lappland ligger på bordet bland kaffekoppar och bullpapper. Jag hade sedan länge varit intresserad av fotografi, men det är detta ögonblick som jag starkast förknippar med mitt intresse för fjällvärlden i allmänhet och fjällfotografi i synnerhet.

Med åren kom jag alltid tillbaka till Mitt Lappland. Jag fascinerades över de vidsträckta vyerna, över människorna, årstiderna och djurlivet. Bilderna på Jägarskolans fjällmarscher kom att bli den enskilt viktigaste faktorn till att jag sedan sökte mig till Lapplands jägarregemente i Kiruna när det var dags för värnplikt. Under jägarmarscherna var kameran ofta med; en Nikon FM2 som jag ofta matade med Agfachrome diafilm och min första bild sålde jag som omslagsbild till 1991 års utgåva av Lapplands Jägare.

De närmsta åren följdes av såväl vandring i svenska fjäll som i Himalaya. Studier och annat tog dock vid och några år gick men runt millenieskiftet påbörjade jag ett naturfotoprojekt som jag fortfarande ägnar mig åt. Det har genom åren blivit ganska många turer. En del med bra bildskörd, andra med väldigt liten men min kärlek till naturen är lika stark. Det är en enorm lockelse att vandra i denna miljö och försöka fånga och förmedla min uppfattning genom kameran. För det är ju det fotografi så mycket handlar om; att med kameran försöka gestalta en inre föreställningsvärld med den yttre miljö. Att inte endast passivt registrera utan att ge en personlig tolkning, till stor del byggd på de känslor jag har när jag tar bilderna.

Under de senaste åren har jag samarbetat med den spanska tillverkaren av bergskängor, Bestard Mountainboots som använt mina bilder i kataloger, webb och i butiksutställningar och jag säljer även en och annan canvastavla. 2010 ställde jag ut på Addnature på Högbergsgatan i Stockholm och mina bilder finns att köpa genom dem. För några år sedan vann jag också Svenska Fjällklubbens fototävling och jag publicerar då och då bilder i medlemspublikationen Fjället. När det gäller min fjällfotografi är det dock inte den kommersiella biten som driver mig utan snarare den där nyfikenheten som planterades i mitt unga sinne, den där majeftermiddagen 1980 hos Sven Hörnell i Riksgränsen.

Januari 2014

David Björkén